ELÄKÖÖN LESTIJOKI JA KORPELAN VOIMALAITOS!

Julkaistu:

Puheet Korpelan Voimalaitoksen purkamisesta ovat kauhistus asukkaille monestakin syystä.

Kun muutin Kannuksen 20 vuotta sitten, halusin muuttaa veden äärelle, koska olin asunut lapsesta alkaen järven tuntumassa Kinnulassa. Tonttimaata löytyikin Lestijoen rannalta Korpelan kylältä patoaltaan ”reunalta”. Olen viihtynyt täällä erinomaisesti, veden äärellä, luonnon helmassa. Puheet padon purkamisesta eivät todellakaan tunnu hyvälle. Sen lisäksi, että padon yläjuoksulla on paljon pysyviä asuntoja ja loma-asuntoja, purkaminen olisi typerää, koska padon viereen on vasta rakennettu miljoona euroa maksava kalaporras. Asukkaat ovat tottuneet jokeen ja patoon ja padon purkaminen muuttaisi merkittävä asukkaiden olosuhteita, asuinympäristöä ja maisemaa.

Padon säilyttämistä puoltavat monet muutkin seikat. Edellä mainitun lisäksi pato edustaa parhaimmillaan Kannuksen ja Korpelan Voiman satavuotista historiaa. Kaikkea vanhaa ei tule hävittää. Pieniä patoja on enää vähän Suomessa, joten Korpelan padosta tulee matkailijoille vetonaula ja nähtävyys. Sitä on jossain määrin jo nyt. Toiseksi: patoallas on kuin järvi ja sen virkistyskäyttö kaikille asukkaille on tärkeä, koska ”järvessä” eli patoaltaassa sijaitsee Kannuksen yleinen hiekkapohjainen uimaranta, jota käytetään paljon. Uimarantaa ei saa ottaa pois kannuslaisilta lapsilta eikä aikuisilta.

Kolmanneksi säilyttämisen puolesta puhuu se, että pato tuottaa noin 200 000 euron edestä sähköä. Vaikka yhtiö on verraten pieni sähkön tuottaja, on summa kuitenkin tyhjää parempi. Korpelan Voiman sähköntuotantoa tärkeämpi tehtävä on tuottaa asukkaille ja yrityksille edullista sähkön siirtoa. Vanha viisaus on, että sähkölaitosta ei kannata koskaan myydä. Patoa ei tule myöskään hävittää tai museoida, koska se on tärkeä osa kannulaista identiteettiä. Sen sijaan kunnostaisin patoalueen kävelyreitteineen ja oppaineen matkailijoita ja omaa väkeä varten. Luulenpa vaan, että suurin osa kannuslaisista arvostaa Korpelan Voiman ja voimalaitoksen olemassaoloa, eikä kannata ajatusta padon museoimisesta saatikka sitten purkamista.

Korpelan Voiman vesivoimala Lestijoessa. Keski-Pohjanmaan kirjapaino Oyj Jukka Lehojärvi

On se hieno!

Lisää julkaisuja

12.10.2022

Kiinteän laajakaistayhteyden rakentaminen Yli-Kannukseen

Aloite valtuustonkokoukselle 11.10.2022 Kuituverkon saatavuus Kannuksessa tulisi olla tasavertaista niin taajama-alueella kuin kylilläkin. Keskikaistalta saamieni tietojen mukaan Kannuksessa on vielä

22.1.2022

Mitä tiedetään Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueelle tulevasta rahasta?

Tulevien hyvinvointialueiden päättäjät ovat vastuussa noin 274M€ rahasta, mikä tulee valtiolta Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueelle jaettavaksi. Summasta soten osuus on n. 268M€

19.1.2022

Keski-Pohjanmaan vuodeosastot osana hyvinvointialueen palveluverkkoa

Kokoomuksen linja on, että lähipalvelut turvataan. Kokoomus ei ole vähentämässä Keski-Pohjanmaalla vuodeosastojen määrää tai paikkoja, ei supistamassa palveluverkkoa, eikä huonontamassa